PACTleden hebben het initiatief tot het aantrekken van een groep Critical Friends genomen, omdat ze niet over doelgroepen willen praten, maar direct met doelgroepen. Dit is een wens voor verandering die alleen kan worden bewerkstelligd als deze ervaringsdeskundigen daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen en structureel betrokken zijn.

Deze Friends, vaak bi-cultureel, ondervinden zelf wat de behoefte en pijnpunten van een van de verschillende doelgroepen zijn. Dit maakt hen ervaringsdeskundigen en soms vanuit de directe ervaring ook expert op het gebied van diversiteit en inclusie.

PACT Utrecht biedt coaching en professional development-trainingen aan aan de Critical Friends voor hun rol als gever van opbouwende feedback. Dat doen wij met steun van KF Hein Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.

Wat doen Critical Friends?

Het is onmiskenbaar dat dáár waar de Critical Friends worden uitgenodigd, ook daadwerkelijk positieve veranderingen plaatsvinden. Critical Friends worden met grote regelmaat via PACT uitgenodigd door aangesloten organisaties voor het geven van advies, het met een kritische blik bezoeken van evenementen en festivals, het meelezen en becommentariëren van (vacature-)teksten, het beoordelen van rapportages etc.

Critical Friends kunnen worden verbonden aan een of meerdere culturele instellingen en voorzien die van opbouwende feedback. Dit kan zo vaak als je zelf wilt. Zo heeft de ene Critical Friend ideeën over het betrekken van verschillende doelgroepen bij de verschillende festivals, denkt de ander mee in de sollicitatieprocedures van gesubsidieerde instellingen, wil weer een ander volgens haar ondergewaardeerde acts geprogrammeerd zien en bezoekt de laatste verschillende locaties om terug te koppelen hoe een rode loper en dichte deuren bijdragen aan exclusiviteit.  Hoe de rol en vergoeding van de Critical Friend precies ingevuld worden, bepalen de Friends en instellingen gezamenlijk, maar vaste afspraak is dat de Critical Friends voor hun diensten aan het netwerk betaald worden volgens de uitgangspunten van Fair Pay. Richtlijn voor PACTleden is een bedrag van € 50,- per uur ex BTW plus bemiddelingskosten. Voor niet-leden van PACT maken we in overleg graag een offerte.

Hoe kan je een Critical Friend uitnodigen?

De Critical Friends hebben allemaal hun eigen ervaring, expertise, belangstelling en mate van beschikbaarheid.
Het uitnodigen van een Critical Friend kan door een mail te sturen naar samen@pactutrecht.nl, met daarin duidelijk omschreven welke wensen je hebt en wanneer en waar je opdracht plaatsvindt. Wij matchen dan een Critical Friend uit ons netwerk en doen je een inhoudelijk en financieel voorstel.

Wie kan er een Critical Friend worden?

Iedereen kan een Critical Friend worden, mits je in de regio Utrecht / Amersfoort woont en/of werkt en uit eigen ervaring spreekt.  Critical Friends zijn namelijk geen hulpverleners, het zijn kritische en eerlijke bouwers.  Je bent welwillend  om betrokken organisaties in het proces naar een meer diverse en inclusieve culturele sector in Utrecht en Amersfoort opbouwende feedback te geven.

Bekijk hier een aantal profielen van de Critical Friends van PACT Utrecht. Binnenkort worden er nog veel meer Friends toegevoegd.

Aanmelden

Ben je geïnteresseerd om regelmatig met een specifieke Utrechtse of Amersfoortse culturele instelling of rond een bepaald thema mee te kijken, denken en werken? Meld jezelf of een ander dan als Critical Friend aan.