We zijn bezig met het samenstellen van een pool aan Critical Friends, zoals ze genoemd worden in afspraak 2 van het D&I Pact.

Wie zijn Critical Friends?

Iedereen kan een critical friend worden, mits je in Utrecht woont en/of werkt en uit eigen ervaring spreekt.  Critical Friends zijn namelijk geen hulpverleners, maar kritische en eerlijke bouwers. Dat betekent dat je zelf ondervindt wat de behoefte en pijnpunten van een van de verschillende doelgroepen zijn. Je bent welwillend  om betrokken organisaties in het proces naar een meer diverse en inclusieve culturele sector in Utrecht opbouwende feedback te geven. Samen vormen de Critical Friends een groep betrokken Utrechters, die varieert in onder andere leeftijd, culturele origine, woonwijk, opleiding en nog veel meer factoren. Critical Friends kunnen zich vinden in de 7 afspraken uit het D&I Pact en onderschrijven deze.

Wat doen Critical Friends?

Critical Friends worden verbonden aan een of meerdere culturele instellingen en voorzien hen van opbouwende feedback. Dit kan zo vaak als je zelf wilt. Zo heeft de ene critical friend ideeën over het betrekken van verschillende doelgroepen bij de verschillende festivals, denkt de ander mee in de sollicitatieprocedures van gesubsidieerde instellingen, wil weer een ander volgens haar ondergewaardeerde acts geprogrammeerd zien en bezoekt de laatste verschillende locaties om terug te koppelen hoe een rode loper en dichte duren bijdragen aan exclusiviteit.  Hoe de rol en vergoeding van de Critical Friend precies ingevuld wordt, bepalen de Friends en instellingen gezamenlijk. Waar de een gratis kaarten voor voorstellingen wil, zoekt de ander een podium voor zijn eigen kunsten, wil een derde toegang tot een netwerk of werkplek en wordt een andere Critical Friend zo vaak om advies gevraagd dat er een vaste aanstelling uit voortkomt. Hieronder stellen enkele van de Critical Friends zich voor.

Aanmelden

Ben je geïnteresseerd om regelmatig met een specifieke Utrechtse culturele instelling of rond bepaald thema mee te kijken, denken en werken? Meld jezelf of een ander dan als Critical Friend aan.


Ali Amghar

28 jaar, geboren en getogen in Utrecht-West. In het verleden werkzaam geweest in de welzijn & jongerenwerk, maar tegenwoordig freelance schrijver & programmamaker bij Stadspodium Utrecht. 

Meer info: op LinkedIn

Wat is je motivatie om Critical Friend te zijn?

Allereerst om dat ik gevraagd ben, natuurlijk, maar vooral omdat ik me herken in de visie en missie van PACT Utrecht en daar aan wil bijdragen om Utrechtse cultuursector rijker te maken.

Welke thema’s of instellingen spreken je aan?

Wat te doen om tweedeling in de stad te voorkomen, onderwijs, journalistiek, jongeren(problematiek) en inclusiviteit/diversiteit in de cultuursector en media.

Wat hoop je dat het je brengt?

Afgelopen de overstap gemaakt van vaste baan naar freelancer in de cultuursector. Ik hoop dat ik bij PACT Utrecht m’n netwerk aanzienlijk kan vergroten om ook in de toekomst werkzaam te blijven in de sector.

Ayda Abdan Kondori

30 jaar, geboren in Iran en vanaf haar 7e getogen in Utrecht. Studeerde Culturele en Maatschappelijke Vorming, waarna ze zich nu verdiept in Culturele Antropologie. Nauw bij de stad betrokken onder andere door Respect2Love, een netwerk van bi-culturele LHBTI jongeren en als fotograaf.

 

 

Ali Zanad

24 jaar, geboren in Irak en woont pas een jaar in Utrecht. Studeerde aan de dansopleiding en is momenteel zzp’er in de culturele sector. Voornamelijk bezig als uitvoerend danser geeft hij ook educatieve lectuures in de cultuur sector. Momenteel is hij werkzaam voor o.a. Stichting Dox en Danstheater Aya als danser en werkzaam als docent bij Young In Prison.

Meer info: op Linkedin en Instagram

 

 

Wat is je motivatie om Critical Friend te worden?

Mijn motivatie is vooral om mijzelf in verschillende sectoren te vestigen en op deze manier mijzelf continu te blijven door uit mijn comfort zone te werken. Pact Utrecht is een netwerk waarbij ik in contact kan komen met deze sectoren.

Welke thema’s of instellingen spreken je aan?

Voor thema’s en/of instellingen die vooral veel te maken hebben met zo veel mogelijk sectoren. De informatie die deze instellingen zullen hebben zal vooral heel divers zijn en daar kan ik dan mijn kijk op geven vanuit een ander perspectief. 

Wat hoop je dat het je brengt?

Een breder netwerk en meerder mogelijkheden tot samenwerkingen met instellingen die mij aanspreken. Daarnaast een kans om mijn naam binnen de kunst en cultuur sector te verbreden en zo veel mogelijk informatie te verkrijgen over fondsen en subsidies.

 

Esther Smeenk

24 jaar, opgegroeid in Bussum en sinds vier jaar wonend in Utrecht. In de zomer van 2018 heeft ze haar initiatief Summer School: Connecting Cultures opgezet, als afstudeerproject aan de opleiding Kunst & Economie aan de HKU. Sinds september is ze werkzaam bij New Dutch Connections als projectleider en bij De Voorkamer als communicatie- en netwerkmedewerker. Daarnaast is ze baliemedewerker en rondleider bij BAK: Basis voor Actuele Kunst.

Meer info op LinkedIn.

Wat is je motivatie om Critical Friend te worden?

Na een half jaar in Kampala, de creatieve hoofdstad van Oeganda, gewoond en gewerkt te hebben ging er een wereld voor mij open. Het samenwerken en tot oplossingen komen met mensen met zoveel verschillende achtergronden, zowel in Oeganda als in Nederland, heeft mij veel geleerd. De inzichten en ideeën die ik in deze periode heb opgedaan kunnen van grote toegevoegde waarde zijn voor organisaties. Deze ervaringen wil ik inzetten in mijn werk als Critical Friend.

   Welke thema’s of instellingen spreken je aan?

   Sinds mijn afstudeerproject werk ik samen met mensen die nieuw zijn in Utrecht. Veel van hen wonen in het asielzoekerscentrum. Zij zitten in procedure, zijn al uitgeprocedeerd of hebben een verblijfsvergunning gekregen. Ze hebben veel uiteenlopende talenten die vaak helaas niet tot hun recht komen. Samen met hen wil ik samenwerkingen opzetten tussen culturele instellingen die hen verder kunnen helpen zodat zij hun talenten kunnen blijven ontwikkelen, ongeacht de ingewikkelde situatie waarin zij zich vaak bevinden. 

    Wat hoop je dat het je brengt?

    Als Critical Friend wil ik mij focussen op het aangaan van samenwerkingen binnen de culturele sector. Het talent en de energie van deze groep nieuwe Nederlanders werkt extreem aanstekelijk en moet worden benut. Leerzame en inspirerende ervaringen opdoen voor alle partijen is het doel dat ik als Critical Friend wil bereiken.

    Ebru Aydin

    Ebru Aydin. 28 jaar. Geboren en getogen in Utrecht. Socioloog. Docent. Maatschappelijke fotograaf. Vrijwilliger. Maatschappelijk betrokken. Voor een inclusieve samenleving. Koffie én Turkse thee.

     

     

     

    Ghita van Bergen

    35 jaar, geboren en getogen in Utrecht. Studeerde Productvormgeving aan de Kunstacademie in Maastricht en een master Vrije Vormgeving aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Momenteel verwacht ze haar master Community Development in 2019 aan de Hogeschool Utrecht te halen en is ook nog eens zelfstandig ondernemer als Community Developer en kunstenaar

     

    Meer info: op Linkedin.

     

    Wat is je motivatie om Critical Friend te worden?

    Passie voor kunst en cultuur + liefde voor Utrecht + groot voorstander van inclusie +
    wereldverbeteraar = mijn motivatie

    Welke thema’s of instellingen spreken je aan?

    In het algemeen kritisch meekijken naar beleidsplannen tegenover de werkelijke uitvoering voor het vergrote van diversiteit. Zowel in organisatie als in publiek en programmering. Waarbij ik mijn voorkeur zou hebben voor de sector beeldende kunsten zoals musea, galeries en expositieruimtes.

    Wat hoop je dat het je brengt?

    Ik hoop mijn eigen netwerk te kunnen uitbreiden en diverser te kunnen maken binnen Utrecht. Waardoor ik als zelfstandig ondernemer kan blijven blijven groeien en ik ben op zoek naar een (winkel)ruimte waar ik een galerie kan beginnen.

     

    Raymond Ramdihal

    23 jaar, getogen in Maarssen en Utrecht. Studeerde aan de Dansopleiding en organiseert tegenwoordig met zijn stichting FreeDOM events en masterclasses om Urban dans als verbindende factor op de culturele kaart te zetten. 

    Meer info: op LinkedIn

     

     

    Siham el Ouazizi

    “Ontken ik dan dat er een verschil is? Nee, absoluut niet. Waar ik wel voor sta is dat elk mens anders is, een kans verdient, vragen dient te stellen en dat je met elkaar in gesprek moet gaan. Anders wordt dezelfde fout gemaakt en wordt er van alle kanten telkens naar de ander gewezen. Ik sta ervoor dat we kritisch zijn naar onszelf, want niemand is perfect of weet hoe het allemaal zit. Wees pro- actief, stel vragen en ga in gesprek. Ik zie mezelf daarom als kritisch geluid voor alle partijen, want ook ik moet mezelf een spiegel voorhouden. Als ik niet kritisch blijf naar mezelf dan kan en mag ik nooit kritisch zijn naar anderen en al helemaal niet als ik geen vragen stel en niet in gesprek ga.

    PACT is belangrijk voor mij, omdat ik vind dat dit geluid ook te horen moet zijn. Als we met z’n allen de schuld telkens bij een ander leggen dan komen we nergens, omdat je het buiten jezelf plaatst/zoekt. De ander veranderen dat heb je niet in de hand. Je kan hooguit met iemand in gesprek gaan om voor bewustwording te zorgen of om iemand te inspireren. Jezelf veranderen dat heb je wel in de hand. Ik sluit mij daarom graag aan als Critical Friend. Om vragen te stellen, zodat men zelf de antwoorden vindt, want daar zij we allemaal slim genoeg voor. “

    Lees meer over wat Siham over dit onderwerp te zeggen via deze blogpost.

    Triwish Hanoeman

    “Een rapper met Hindustaanse roots, geboren en getogen in Utrecht. De stad verlaten om weer terug te komen. Omdat ik het nodig heb om hier te zijn. Ik ken niet alleen creatievelingen die graag van de grond willen komen, ik ben één van ze.

    Na 7 jaar ga ik weer (rap)muziek maken en uitbrengen. Ooit begonnen als rapper en met de jaren uitgegroeid tot professioneel muzikant en cultureel ondernemer met een eigen(zinnige) visie. Voorheen heb ik veel sociaal-culturele projecten opgezet en gerealiseerd en nu wil ik wederom mijn liefde voor muziek en mijn liefde voor het samenbrengen van mensen inzetten om de creatieve sector in mijn Stadsjie Utrecht te stimuleren en helpen ontwikkelen. Momenteel ben ik samen met 2 andere initiatiefneemsters de eerste Buurtcamping in Transwijk aan het opzetten, daarnaast ben ik nieuwe muziek aan het produceren met als doel zo snel als mogelijk op het podium te staan. 3wish… Represent!”

    Anne Mpaulo

    Munir de Vries

     

    Mustapha Bah

    Imad Saffuri

    Hicham Oujamaa