Waarom zijn Critical Friends in het leven geroepen?

In het D&I Pact wordt in afspraak 2 gerefereerd aan een groep mensen: de Critical Friends.

Wij lichten samen met een ‘critical friend’ onze organisatie de komende 4 jaar periodiek door op diversiteit & inclusie 

Instellingen hebben dit initiatief genomen, omdat ze niet over de doelgroep willen praten, maar direct met de doelgroep. Dit is een wens voor verandering die alleen kan worden bewerkstelligd als deze ervaringsdeskundigen daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen en structureel betrokken zijn.

Deze Utrechters, veelal bi-cultureel, ondervinden zelf wat de behoefte en pijnpunten van een van de verschillende doelgroepen zijn. Dit maakt hen ervaringsdeskundigen en soms vanuit de directe ervaring ook expert op het gebied van diversiteit en inclusie. Samen vormen de Critical Friends een groep betrokken Utrechters, die varieert in onder andere leeftijd, culturele origine, woonwijk, opleiding en nog veel meer factoren.

Wat doen Critical Friends?

Critical Friends kunnen worden verbonden aan een of meerdere culturele instellingen en voorzien hen van opbouwende feedback. Dit kan zo vaak als je zelf wilt. Zo heeft de ene critical friend ideeën over het betrekken van verschillende doelgroepen bij de verschillende festivals, denkt de ander mee in de sollicitatieprocedures van gesubsidieerde instellingen, wil weer een ander volgens haar ondergewaardeerde acts geprogrammeerd zien en bezoekt de laatste verschillende locaties om terug te koppelen hoe een rode loper en dichte duren bijdragen aan exclusiviteit.  Hoe de rol en vergoeding van de Critical Friend precies ingevuld wordt, bepalen de Friends en instellingen gezamenlijk. Waar de een gratis kaarten voor voorstellingen wil, zoekt de ander een podium voor zijn eigen kunsten, wil een derde toegang tot een netwerk of werkplek en wordt een andere Critical Friend zo vaak om advies gevraagd dat er een vaste aanstelling uit voortkomt.

Wie kan er een Critical Friend worden?

Iedereen kan een critical friend worden, mits je in Utrecht woont en/of werkt en uit eigen ervaring spreekt.  Critical Friends zijn namelijk geen hulpverleners, het zijn kritische en eerlijke bouwers.  Je bent welwillend  om betrokken organisaties in het proces naar een meer diverse en inclusieve culturele sector in Utrecht opbouwende feedback te geven. Critical Friends kunnen zich vinden in de 7 afspraken uit het D&I Pact en onderschrijven deze.

Bekijk hier alle profielen van de Critical Friends van PACT Utrecht.

Hoe dan? Aanmelden

Ben je geïnteresseerd om regelmatig met een specifieke Utrechtse culturele instelling of rond bepaald thema mee te kijken, denken en werken? Meld jezelf of een ander dan als Critical Friend aan.