Waarom zijn Aanjagers in het leven geroepen?

Omdat anno nu (culturele) diversiteit en inclusie geen optionele thema’s meer zijn, maar een werkelijkheid. Eentje waar we vaak in geloven en aan willen bijdragen, maar die ook veel vragen opwerpt en uitdagingen presenteert. We willen wel, maar weten niet hoe. Of we willen wel, maar we vinden ‘ze’ niet. Herkenbare reacties, maar tevens iets waar we samen aan kunnen werken. Aangezien het creëren en onderhouden van een diverse en vooral inclusieve instelling of organisatie valt of staat met de personen die er werkzaam zijn, hebben we Aanjagers in het leven geroepen. Dat betekent dat je je als instelling, organisatie of bedrijf(je) kunt aansluiten als Aanjager, maar dat het de mensen, die gezamenlijk onderdeel worden van PACT als (lerend) kennisnetwerk. Zo helpen we elkaar, delen we in alle transparantie good én bad practices, breiden ons netwerk uit en ontdekken samen vooral hoe we er voor zorgen dat ‘anderen niet alleen uitgenodigd worden voor ons feestje, maar ook mogen meedansen of zelf de dj kunnen zijn’.

Want zoals onze Critical Friend Mustapha zegt ‘bestaat diversiteit eigenlijk niet zonder inclusie’.

Wat doen Aanjagers?

Als Aanjager committeer je je als instelling aan dit traject. Wel mag je natuurlijk op verschillende momenten en verschillende fases collega’s namens jou laten deelnemen. Want hoe meer mensen deelnemen, des te breder het draagvlak binnen je organisatie voor de thema’s wordt.

Sollicitatie & Pact Ontwikkel Plan (POP)

Op verzoek van betrokkenen vindt er een nulmeting plaats, die dient om je eigen instelling richting te geven. Alle instellingen ‘solliciteren’ zodoende bij de Friends om zo zelf de ontwikkelingen te ordenen en daarmee meteen feedback te ontvangen. Voorafgaand aan elke PACT practice is er de mogelijkheid om te solliciteren voor instellingen.

Daarnaast heeft elke instelling een eigen werkmap in de gedeelde cloud. Hierin staan de ontwikkelplannen per instelling waarin ze aangeven wat inzichten, verbeterpunten en smart doelen zijn.

Tweemaandelijkse bijeenkomsten

Om de maand komen aanjagers op de 11e van de even maanden (Feb, Apr, Juni, Aug, Okt, Dec) samen bij een bijeenkomst waar ze cases kunnen voorleggen, ervaringen over specifieke onderwerpen kunnen voordragen en good & bad-practices uitwisselen. Gezamenlijk bepalen ze tijdens deze bijeenkomsten de koers van het leernetwerk, de inhoud van het programma en de samenwerkingspartners.  De aanwezigheid kan naar gelang van de beschikbaarheid of het thema wisselen: zo kunnen wisselende medewerkers van instellingen deelnemen aan een bijeenkomst. Er geldt wel één criterium, namelijk minimaal 5 van de 6 bijeenkomsten en practices bijwonen.

Tweemaandelijkse practices

Aanjagers organiseren om de beurt in groepen samen met experts op een vakgebied en de projectleiding van PACT de PACT Practices. Uit de ervaring blijkt dat een groot deel van het leerproces rondom diversiteit en inclusiviteit zich afspeelt bij de organisatie van een PACT Practice. Dit programmateam van aanjagers komt in een snelkookpan van uitwisseling, inzichten en kennisvergaring terecht, waarbij ze worden geconfronteerd met hun eigen perspectieven en visie. Met deze kennis  bereiden ze een programma voor en delen ze dit met de andere Aanjagers van PACT.

Aangezien PACT Utrecht een informele vereniging is, wordt de organisatie getrokken door Aanjagers. Zij zijn samen verantwoordelijk en aansprakelijk voor PACT Utrecht. De rol wordt immaterieel en materieel bekrachtigd door een structurele bijdrage.

  • Strategisch, organisatorisch en praktisch betrokken bij PACT
  • Gezamenlijke ontwikkeling over het onderwerp diversiteit
  • Mogelijkheid tot intensiever leerproces
  • Structurele bijdrage

In het derde seizoen van PACT zullen de Aanjager bijeenkomsten vallen op de 11de van even maanden.