Woensdag 11 september vond de eerste PACT Practice van het tweede seizoen plaats. Het thema was dit keer Personeel en Raad van Bestuur. Wij baseren ons op Afspraak 4 Samenstellen Bestuur c.q. Raad van Toezicht en afspraak 5 Samenstelling Personeel.

Host De Voorkamer – Salma


Voor deze PACT Practice waren wij welkom in De Voorkamer waar Salma de host was en ons gastvrij heeft ontvangen. Wat wij echter niet verwachte was dat zij haar met ons zou delen. Haar verhaal dat begon in Syrië en zich voortzette in Utrecht, waarmee zij haar ervaringen deelde als nieuwe Nederlander, heeft onze ogen geopend.

Je zou niet denken dat de eerste woorden die je in het Nederlands zou leren naast “gezellig, hallo, lekker weer, hoe gaat het?”, “IND, inburgeren, vluchteling” zouden zijn.

Een realiteit waar wij alleen van hopen deze nooit mee te maken.

Bezoek De Voorkamer voor verhalen van echte mensen. Een van onze Critical Friends Esther Smeenk is nauw betrokken bij De Voorkamer, dus neem contact op!

Workshopgever – Astrid Elburg

Astrid Elburg – “Ask the person”
“Doen is het nieuwe denken.”
“Preach what you practice.”
“Achter systemen zitten mensen.”

 

Tijdens deze PACT Practice heeft Astrid ons meegenomen in het dagelijks leven. Zij heeft alle jargon achterwegen gelaten en het gehad over de werkvloer en wat je daar allemaal treft. Daar waar mensen zich achter systemen verschuilen wist zij te vertellen dat het mensen zijn die achter die systemen zitten en bepaalde keuzes maken. “Maar hoe vind je ze dan?” is de vraag die je door de ruimte hoort gammele. “Ik heb ze niet in mijn netwerk” is wat een aanjager aangeeft en waar de rest bevestigend ja op knikt. “Heeft iemand van jullie er ooit aan gedacht om de beveiliger te vragen of hij/zij iemand kent?” Het wordt even stil en je ziet blikken van verbazing dat de beveiliger ook tot het netwerk behoort.

Astrid laat het niet alleen hierbij en benaderd het ook vanuit de andere kant, namelijk de Nederlanders met een bi- culturele achtergrond. Zij vertelt dat het van groot belang is dat zij Ownership hebben, omdat het nu eenmaal uit cijfers blijkt dat Nederlanders met een bi- culturele achtergrond niet makkelijk doorstromen tot hogere posities. Eén van de zaken die zij meegaf is “Preach what you practice”.

Vaak zijn wij mensen heel goed in de Preach en horen we van anderen dat we ook moeten doen wat we zeggen. Wanneer je zegt wat je doet geef je dit een hele andere lading. Een mooi voorbeeld hiervan is dat Nederlanders met een bi- culturele achtergrond vaak hard werken, omdat ze twee keer zo hard moeten rennen om zichzelf te bewijzen. Wanneer je vervolgens stil bent tijdens de vergadering zal niemand weten wat je doet ondanks de kilometers die je maakt. Spreek je uit en vertel wat je doet.

Aan het einde van deze Practice was de boodschap van Astrid Elburg “Ask the person”. Dit is alomvattend voor Nederlanders met en zonder bi- culturele achtergrond.

 

Links

De Voorkamer

Astrid Elburg

Critical Friends

 

 

 

 

Categorieën: NaslagwerkTips