Op donderdag 31 januari was de derde PACT Practice. Afspraak 3 van het D&I pact was het thema van de dag.

Tijdens deze dag zijn wij in een voor vele onbekende locatie geconfronteerd met zowel onze onbewuste als bewuste vooroordelen. Deze waren niet altijd even makkelijk onder ogen te zien. “Maar hoe gaan wij hier uiteindelijk mee om in onze culturele sector?” was vooral de vraag. Dankzij onze inspirerende workshopgevers hebben wij hier een aantal antwoorden op gekregen. Lees een korte beschrijving van de dag hieronder.

Voorbereiding.

Critical Mass & Onderhuids.nl.

Als voorbereiding op de PACT Practice hebben de deelnemers een test moeten maken die gebaseerd is op impliciete stereotypering. De originele test (IAT: Impliciete Associatie Test) is ontwikkeld door Universiteit Harvard en is vervolgens doorontwikkeld door Onderhuids.nl, een project dat is opgezet in samenwerking met onder andere Critical Mass, De Familie en IJsfontein.

Luc Lauwers van Critical Mass gaf een heldere uitleg over de betekenis van deze test en waar de resultaten vandaan kwamen. Sommige resultaten waar de deelnemers mee aankwamen waren voor hunzelf erg verrassend, en sommige deelnemers waren zelfs erg ontdaan.

 

Als je deze test voor jezelf nogmaals wilt maken, kan je deze hier vinden. Als je de originele test van Harvard wilt maken kan je deze hier vinden.

Elsa van de Loo

De workshop van advocate Elsa van de Loo begon met een kleine interactieve opdracht. Wij moesten hobby’s, burgerlijke staat/kinderen, favoriete eten en kwaliteiten/competenties van mede deelnemers raden op basis van een eerste indruk. Zonder een woord uit te wisselen. Wij kwamen er snel achter dat dit nog lang niet zo makkelijk was naast het kijken naar een (ontbrekende) trouwring. Aannames, die letterlijk op niets gebaseerd waren, werden weerlegd. En aandachtige observatie en echt contact werd beloond met juiste assumpties.

Wij kregen ook een interactief voorbeeld hiervan. Iedereen kreeg 1 mandarijn die hij moest beschouwen als zijn/haar mandarijn. Hierna moesten de mandarijnen weer terug op een hoop en kreeg iedereen de mogelijkheid om zijn/haar mandarijn weer terug te vinden. De meeste van ons dachten dat wij onze toebedeelde mandarijn nooit meer terug zouden zien maar niets was minder waar. Iedereen kon zijn/haar mandarijn zonder problemen terug vinden.

Wij hebben geleerd dat er zowel expliciete als impliciete stereotypering bestaat en dat op basis van deze impliciete stereotypering, discriminatie een gevolg kan zijn. Binnen een organisatie kan dit naast ongemak voor lastige situaties oplopen aangezien discriminatie verboden is bij wet. Vanuit haar ervaring bij Het College voor Rechten van de Mens nam Elsa ons mee door het wel en wee van (positieve) discriminatie, quota, beleid en wetgeving.

 

 

 

Ulu Camii Moskee

Iedere PACT Practice probeert de organisatie de deelnemers op een locatie uit te nodigen waar zij normaal gesproken niet zo snel zouden komen. Ditmaal heeft de organisatie ervoor gekozen deze toepasselijke PACT Practice te organiseren in de Ulu Camii Moskee, waar velen van ons vaak langs zijn gereden maar misschien nog nooit zijn geweest.

 

Tijdens deze drukke dag kregen wij de mogelijkheid om samen met de Imam en zijn vrouw de Ulu Camii Moskee te bekijken. Wij kregen een rondleiding waaruit wij ook bleek dat deze moskee niet alleen voor moslims toegankelijk is, maar open staat voor een ieder. Er is zelfs een stilte ruimte voor gelovigen van andere religies. Dit is de enige moskee in Nederland waar zo’n soort ruimte is.

Hierna gingen wij naar de gebedsruimte waar wij de prachtige zaal mochten betreden en de Imam en zijn vrouw verschillende vragen mochten stellen tussen de verschillende bidden en lezende mannen.

Tools & Tips van PACT Practice #3: Unconscious Bias

  • Harvard Impliciete Associatie Test: hier.
  • Onderhuids.nl voorbereidende test: hier.

Tips en tools van Elsa van de Loo:

  • Link naar College: hier
  • Link literatuuronderzoek waar de workshop op is gebaseerd: hier.
  • Stereotypering: Was is dat en hoe werkt het?: hier.
  • Elsa van de Loo: Linkedin
Categorieën: NieuwsTipsTools