Dinsdag 25 september vond de eerste PACT Practice plaats. Deze tweemaandelijkse sessie vindt in intieme setting plaats zodat we samen het thema van die keer kunnen uitdiepen. De thema’s van de sessies zijn gekoppeld aan de afspraken uit het D&I Pact.

De eerste sessie behandelde Afspraak 4 Samenstelling Bestuur c.q Raad van Toezicht en Afspraak 5 Samenstelling PersoneelOnderstaand zijn de presentaties, onderzoeken, gedeelde documenten en tools terug te vinden van deze dag.

Introductie

PACT Practices zijn bedoeld als praktische ontmoetingsplekken waar we samen in alle openheid onderzoeken welke mogelijkheden en antwoorden er zijn op de vragen die we allemaal hebben. Aangezien het thema  van deze PACT Practice Personeel was, hebben we gezocht naar lokale samenwerkingspartners, die ons op de dag zelf, maar ook daarna kunnen ondersteunen in de zoektocht naar een meer divers personeelsbestand en inclusieve werkvloer.

Host NEVA

Om te voorkomen dat we in herkenning of patronen zouden vervallen zijn we op zoek gegaan naar een niet usual suspect in de culturele sector om de PACT bij de hosten. De dansers van NEVA, een platform dat in het verzamelgebouw Lou op de Oudenoord huist, hebben ons gastvrij ontvangen en welkom geheten met een van hun choreografieën.

Lessons: learned and to learn

Onderdeel van de PACT Practices zijn de uitwisseling van geleerde lessen op het gebied van het thema. Zo openen Aanjagers en Doeners een boekje over hun onzekerheden, zoektocht en succes verhalen om daarmee niet alleen bij te dragen aan de transparantie maar ook om samen te groeien doordat we van elkaars verhalen kunnen leren.

1. LinC – Onderzoek: Blik op Diversiteit

De aftrap was door Arthur Duijzers (oa van Ekko), die deelnam aan het leiderschapsprogramma LinC. Samen met zijn collega deelnemers voerden zij een onderzoek uit onder culturele instellingen, betrokkenen en experts rondom het thema Diversiteit in de Sector. In het onderstaande rapport deelden ze inzichten, vaak gemaakte fouten en tips.

Blik op diversiteit

2. TivoliVredenburg

Lucine Schipper van TivoliVredenburg gaf een kijkje in de sollicitatieprocedure van de vacature ‘Assistent Programmeur Educatie en Participatie’, onderdeel van het programma Connect.

3. SSBU

Joost Kok van de SSBU vertelde ons over de complexiteit van het vissen in andere vijvers. Sollicitanten komen vaak via via, waardoor het bestand niet makkelijk divers wordt.

Workshops

Art. 1

door Mustapha Bah

Via deze link is de tool die Musthapa ons heeft aangedragen te vinden. Opzet PACT Utrecht (vervolg)

Via deze link zijn er een groot aantal tools beschikbaar, die handig zijn voor potentiële werkgevers: Toolkit Werkgevers.

 

Inclusive Works

door Laura Coello

Inclusief werken PACT presentatie

Integriteitscode en internet protocol IW-internet

Practice: hoe, wanneer, door wie en kosten

Organisatie

Iedere PACT Practice wordt door andere Aanjagers (de kartrekkers van PACT) georganiseerd. De volgende PACT Practice worden gepland in de laatste weken van:

 • November: Afspraak 2 Organisatie ontwikkeling diversiteit en inclusie
  • betrokken Aanjagers: Assunta Verschuren (ROCMN), Appie Alferink en Leendert van Veldhuizen (beiden van Zimihc) in samenwerking met ScanDO
 • Januari: Afspraak 3 Unconscious Bias
  • betrokken Aanjagers: Marijn Lems (Het Huis Utrecht), Lucine Schipper en Tessa Hagen (TivoliVredenburg)
 • Maart:  Afspraak 6 Programmering, Productie en/of Presentatie of 7 Samenstelling Publiek
  • betrokken Aanjagers: Robert Kouijzer (De Coöperatie) en Idske Bakker (onder voorbehoud)
 • Mei: nader te bepalen
 • Juli: nader te bepalen

Kosten

PACT Utrecht is een informeel netwerk van Utrechtse culturele instellingen dat gezamenlijk zoekt naar antwoorden op de vragen die we rondom de thema’s hebben. Om de PACT Practices, maar ook de kennisuitwisseling, de uitbreiding van het netwerk aan samenwerkingspartners en de wekelijkse organisatie te bekostigen, rekenen we een ticketprijs voor deelname aan de PACT Practice.

Categorieën: NieuwsTipsTools